Maica Domnului, protectoarea insulei, este sărbătorită cu mare fast în lunea Sfintei Treimi, ocazie cu care vin acolo mulţimi de credincioşi din toate zonele insulei. Dealul pe care se află mănăstirea, plin de verdeaţă, oferă o panoramă unică asupra oraşului, a plajelor din regiunea Sfântul Ioan, a morilor de vânt şi a zonei Gyras, până spre fortăreaţă şi ţărmurile de vizavi.
Istoria seculară a mănăstirii începe în Antichitate. Loc de venerare al zeiţei Artemis din Lefkada, acolo au propovăduit Herodionos şi Sosionos, ucenicii Sfântului Pavel. După Sinodul I Ecumenic (325 d.Hr.), doi dintre Părinţii teofori l-au urmat pe episcopul Lefkadei, Sfântul Agatharchos, şi s-au instalat pe locul de mai târziu al mănăstiri. Acolo au construit primele chilii, au lărgit lăcaşul şi au organizat viaţa monahală din Lefkada.
Numele „Faneromeni” l-a luat după ce prima icoană a Maicii Domnului de acolo, comandată la Constantinopol, a fost văzută ca prin minune de ieromonahul iconar Calistos, înainte de a fi creată, în urma rugăciunii.
Mănăstirea a luat înfăţişarea de azi în perioada veneţiană. După distrugerea în urma unui incendiu, a fost reconstruită, primind cu acea ocazie şi o nouă icoană a Maicii Domnului, copie a celei originale, executată la Muntele Athos de ieromonahul Veniamin Kontrakis.
Tot atunci a fost confecţionată şi catapeteasma, creaţie a artistului Eustatie Prosalentis, precum şi icoanele altarului, creaţii ale fraţilor Christodoulos şi Toma Zografos, originari din localitatea Chinades, Epir.
Mănăstirea a fost renovată de puţin timp. Cu această ocazie i s-a adăugat o nouă aripă de chilii, o stăreţie, o cameră sinodală, o bibliotecă, câteva spaţii auxiliare, un paraclis cu hramul „Dreptul Siluan Atonitul”, dar şi un Muzeu Bisericesc modern, bogat în exponate provenite din mănăstire şi din bisericile de pe insulă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu